Carril bus a l’Avinguda d’Esplugues

El passat 1 de desembre de 2020 es va posar en funcionament un carril bus a la banda mar de l’Avinguda d’Esplugues. Aquest carril bus pretén millorar la circulació dels busos al matí, a l’hora d’entrada als centres educatius de la zona. 

D’aquest carril bus es va tenir una primera notícia el passat 4 de novembre, avisant a l’AFA que al dia següent hi havia una reunió informativa virtual organitzada des del Districte de les Corts. En aquesta reunió, es va explicar el projecte i la imminència de l’execució. Des de l’AFA, es va exposar que, a banda de fer aquesta intervenció en el trànsit, el que tenia més importància per als nostres fills i filles, especialment en aquesta època de pandèmia, era la cadència dels busos cap a l’institut. Hem de tenir en compte que l’institut havia dissenyat un pla d’entrades graduals per evitar la massificació a l’entrada, però això no serveix de res si l’alumnat va en un transport públic congestionat perquè a aquella hora crítica passa, per exemple, només un bus cada 20 minuts (175), 18 minuts (78) o 10 minuts (V1). Aquest era un tema que ja s’havia denunciat des de fa anys de forma reiterada en el Consell Escolar del Districte, però que a data d’avui encara no ha mostrat cap modificació. Sembla que la massificació de l’alumnat en els busos no seria una prioritat.

Un fet d’aquesta reunió va ser la demostració del desconeixement del terreny per part dels responsables de l’administració que havien dissenyat el projecte. Fet constatat quan se’ls va exposar i qüestionar algunes dissonàncies de la seva proposta. Davant d’això, van proposar fer una visita per veure sobre el terreny allò que grinyolava. Com que per aquesta visita es va avisar d’un dia per l’altre, en ser presencial, cap membre de l’AFA va poder assistir-hi (seria desitjable que si les famílies són part de la comunitat educativa es tingués en compte que això no vol dir que per participar hem de tenir disponibilitat absoluta). 

Finalment, es van fer les modificacions a la via pública que han provocat una afectació en la circulació de la zona durant les 24 hores del dia per solucionar un problema que dura al voltant d’una hora i mitja en horari escolar. És paradigmàtic que això sigui la forma peculiar de solucionar els problemes de la nostra ‘Smart City’.

El carril bus porta poc temps en marxa, però ja hem constatat algunes anomalies. Per exemple, com que  l’ample de la parada del bus és insuficient, quan un bus para per permetre que baixin els passatgers, els busos que van darrere no el poden avançar perquè no hi ha espai al carril.

Pel que fa als alumnes que han de venir en transport privat perquè no tenen alternativa, o no volen venir en transport públic per la massificació (especialment en la situació actual), o perquè aprofiten el viatge cap a la feina de qui condueix, un dels resultats és que s’han d’aixecar abans, ja que la cua per l’únic carril que queda és més llarga. 

Que els nostres fills i filles puguin anar a l’Institut amb un transport públic segur i de qualitat és el desig que tenim i per al qual seguirem lluitant.

Gian-Lluís Ribechini i Creus

Pare d’un alumne d’ESO i membre de l’AFA Pedralbes

Els comentaris estan tancats.

Gràcies a Wordpress.com.

Up ↑

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: